linux

Shell Başlangıç Dosyaları Yükleme Sırası

Dec 13, 2020 < 1 min

Shell Başlangıç Dosyaları Yükleme Sırası

Aşağıdaki tabloda shell modalarına göre dosya okunma sıraları verilmiştir. Temel olarak alfabetik sıra, önce kimin yürütüleceği ve sonra ne olacağı anlamına gelir. Önce A, sonra B sonra ve sonra her sütun için C. Etkileşimli oturum açma için B1, B2, B3 söz konusu olduğunda, ilk bulunan yalnızca çalıştırılacaktır.

bash_history Kullanıcının çalıştırdığı dosyalar burada tutulur. history komutu bu dosyayı okur.

Bash_logoutOturum kapatma prosedürü için kullanıcıya özel talimatları saklar.

BASH_ENV Non-interactive Shell bir kabuk, $BASH_ENV değişkenleri ile belirtilen bir komut dosyasını kaynak olarak kullanır.

Linux modlarına göre shell startup dosyalarının okunma sırası:

Interactive LoginInteractive Non-loginNon-interactive Shell (Script)
/etc/profileA
/etc/bash.bashrcA
~/.bashrcB
~/.bash_profileB1
~/.bash_loginB2
~/.profileB3
BASH_ENVA
~/.bash_logoutC

Her ne kadar teoride bu şekilde bir sıra olsa da kullandığınız shell için en doğrusu man yardım sayfasından başlarken okuğuduğu dosyları kontrol etmeniz olacaktır. Benim kullandığım dash için aşağıdaki şekilde verilmiştir.

A login shell first reads commands from the files /etc/profile and .profile if they exist.  If the environment variable ENV is set on entry to an interactive shell, or is set in the .profile of a login shell, the shell next reads commands from the file named in ENV. Therefore, a user should place commands that are to be executed only at login time in the .profile file, and commands that are executed for every interactive shell  inside the ENV file.  To set the ENV variable to some file, place the following line in your .profile of your home directory

man dash komut çıktısının startup dosyalarını okuma kısımlarıyla ilgili bölümü

Your email address will not be published. Required fields are marked *