linux

Linux Shell Nedir?

Dec 5, 2020 < 1 min

Linux Shell Nedir?

Linux İşletim Sistemi (operating system, os) iki temel birimden oluşur:  Kernel (çekirdek) ve  shell (kabuk). Kernel, bir linux işletim sisteminin ana bileşenidir ve bir bilgisayarın donanımı ile ilgili süreçleri yönetir. Shell, bir kullanıcı ile bir işletim sistemi çekirdeği arasında bir arayüz sağlayan bir programdır.

Linux Shell Görevi

Bir işletim sistemi, kullanıcı oturum açtığında veya bir terminal veya konsol penceresi açtığında her kullanıcı için bir kabuk başlatır. Her shell’in kendine özgü tanımlanmış Komutları (commands), alias’ları, fonksiyonları, anahtar kelimeleri (keywords) vardır. Kullanıcılar shell’de oturum açtıktan sonra yetkilerine göre bu komut ve fonsiyonara erişim hakkına sahiptir. Bunları kullanarak bilgisayardaki işlemlerini yerine getirirler.

Terminal Programı Nedir?

Türkçe işletim sistemlerinde emületör, konsol, uçbirim, komut satırı veya öykünücü olarak karşılaşırız.  Terminal, kullanıcının shell ile etkileşim kurmasını sağlayan bir programdır. Bir terminal penceresi açarak shell’e login olup veya login gerekmiyorsa doğrudan shell komutlarını kullanmaya başlayabiliriz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *