linux

Bilgisayar Aygıt Yazılımı (Computer Firmware)

Sep 10, 2020 < 1 min

Bilgisayar Aygıt Yazılımı (Computer Firmware)

Disk Bölümlemeyi anlamışken, disk bölümleme türklerine geçmeden araya bir fasıla koyalım. Disk bölümlede karşımıza sık sık çıkan bir konuyu daha netleştirelim. Bilgisayar aygıt yazılımlarını.

Bir bilgisayar aygıt yazılımı yani firmware, bilgisayar ile işletim sistemi arasında tercüman olarak çalışan arabirimidir. Bilgisayarın başlatılmasında donanım bileşenlerini başlatmak ve sabit diskte depolanan işletim sistemini başlatmak için kullanılır.

iki çeşit firmware vardır. En yaygın ve bilineni BIOS’tur. Daha yeni ve gelişmiş olanı ise UEFI’dir.

BIOS, başlatılacak veya yürütülecek kodun bir sonraki aygıtın adresini içeren sabit diskteki ilk sektörünü okuyarak çalışır. BIOS, işletim sistemini başlatmak için başlatılması gereken önyükleme aygıtını da seçer.

UEFI aynı görevi biraz farklı yapar. Kuruluma hazırlama ve başlatma hakkındaki tüm bilgileri diskin ilk sektörü yerine “efi” dosyasında depolar. Bu dosya, EFI Sistem Bölümü (ESP) adı verilen özel bir bölüm içindeki sabit disk bölümüde saklar. ESP bölümü ayrıca bootloader’ı da içermektedir..

UEFI, GUID partition table (GPT) kullanırken; BIOS, sabit sürücü verileri hakkındaki bilgileri kaydetmek için Ana Önyükleme Kaydı’nı (MBR) kullanır. İkisi arasındaki en büyük fark, MBR’ın toplam fiziksel partitonsı sadece 4 ile sınırlayan tablosunda 32-bit girişler kullanmasıdır. Her bölüm, en fazla 2 TB boyutunda olabilirken, GPT ise 64-bit girişlerini kullanır. Sabit sürücünün boyut olanakları için desteği önemli ölçüde genişletir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *